5 tipů na pozorování hvězd s dětmi

Každoročně kolem 12. srpna vrcholí na noční oboze nádherná podívaná - meteorický roj Perseidy.
To znamená, že je velká pravděpodobnost uvidět při pozorování noční oblohy padat hvězdu. A nejspíš ne jednu. Uvádí se, že lze v půlce srpna spatřit až 80 padajících hvězd za hodinu!
Máte zrovna volno, nebo jste dokonce někde na chatě/dovči? Využijte to a vyrazte s dětmi někam mimo město užít si tu hvězdnou parádu!❤️⭐️
 
A jak na to, aby to proběhlo v radosti a pohodě všech zúčastněných?
 
Mrkněte na našich 5 TIPŮ :
 

1) SPRÁVNÉ MÍSTO

Pokud bydlíte na malé vesnici jako my, může k pozorování stačit balkón nebo zahrada. Pokud žijete ve měste, bude lepší vyrazit kousek do přírody, aby vás nerušilo všudypřítomné světlo lamp a budov.
Ideální je co nejvíce otevřený prostor - louka, nebo holý kopec. Vysoké stromy v blízkosti vaší pozorovatelny by zbytečně zakrývaly velkou část oblohy a zúžily výhled.
 
Už vás napadá příhodné místečko ve vašem okolí? Může být užitečné vytipované místo předem obhlídnout, jestli například cesta k němu není příliš rozbahněná nebo tam nerostou metrové kopřivy. Mrmlání dětí ještě před doražením na místo je totiž to poslední, co chcete v přírodě s baterkou slyšet, no ne? :)
 
TIP: Pozorovat můžete také z auta. Dojeďte na vybraný kopec, zhasněte světla a kochejte se z okýnka!
 

2) TEPLÁ VÝBAVA

Když máte super místo, je na čase zařídt, aby se hvězdo-chtiví potomci cítili fyzicky příjemně - aby jim nebyla zima a nežrali je komáři. Proto do batohu nezapomeňte přibalit piknikovou deku s nepromokavým spodkem (nebo igelitovou plachtu), teplou deku na zachumlání, případně i spacák a polštářek. Oceníte také repelent a na sebe teplejší oblečení, uzavřené boty a nějakou pokrývku hlavy (ať mají komáři co nejméně prostoru)

3) NOČNÍ SVAČINKA

S pohodou potomsta souvisí také strava. Pokud tedy nechcete pozorování končit po 10 minutách, protože mají všichni hlad, přibalte s sebou svačinku.
Ideálně nějakou sušší, ať nemusíte hned po příjezdu domů prát spacák od nutely nebo kečupu.
 

4) URČOVÁNÍ SOUHVĚZDÍ

Poznat souhvězdí přímo na obloze je frajeřina! Děti bude jistojistě hledání souhvězdí bavit a když jim k tomu přečtete i báje, které se k nim váží, zapamatují si je už navždy. Použít k tomu můžete můj soubor Souhvězdí, který udělá parádu i za denního světla nebo jednoduché volně stažitelné obrázky a báje si dohledat. Pro fajnšmekry jsem našla taky luxusní volně stažitelnou mapu hvězdné obohy od časopisu Kreativ.
Nebo s sebou vemte některou z dětských encyklopedií a knih o Vesmíru, kde učitě souhvězdí najdete také :)
 

5) VÝUKOVÝ PŘEDPROGRAM

Pokud chcete využít i výukový potenciál pozorování hvězd, připravte dětem jako předprogram bojovku. Vesmírně se naladí a získají spoustu nových informací i zážitků. V mojí nabídce najdete pro mrňousky Vesmírnou bojovku pro nejmenší a pro školáky Záhadu bledě modré obálky,  Vesmírnou misi s vědomostní hrou Riskuj! nebo pohybově-vzdělávací Vesmírnou rozcvičku. ;)
 
 
A to nejdůležitější - uvolněte se, neřešte malichernosti a užívejte si to s dětmi.
 
Veřím, že společné pozorování bude pro vaši rodinu krásným a sjednocujím zážitkem ❤️
Jo a nezapomeňte si promyslet spoustu přání - jedno na každou hvězdu, která spadne 🤩
 
Krásné dny a hlavu vzhůru (k hvězdnému nebi) !