Láska prochází žaludkem je pořekadlo, které se v různých obměnách objevuje snad ve všech kulturách. Dobré jídlo a pití je nejen základní lidskou potřebu, ale také pomáhá vytvářet příjemnou atmosféru a pocit blízkosti a sdílení.
Jedlý dárek má tedy skvělé předpoklady stát se dárkem vítaným.
Co se mi při přípravě jedlých dárků osvědčilo?
- Neváhejte a pusťte se do toho hned.
Je skvělé období pro výrobu jedlých dárků. Teplota klesá a zvyšuje se spotřeba teplých nápojů. Oblíbenou kratochvílí nebo odměnou po mrazivé vycházce se stává šálek horkého nápoje a zakousnutí něčeho sladkého. Velmi pravděpodobně mají vaši blízcí podobný zvyk. Čekají nás adventní setkání, besídky a v neposlední řadě samotné Vánoce. Zkrátka spousta příležitostí, kdy se jedlé dárky budou hodit.
- Zapojte do přípravy děti.
Děti rády pomáhají v kuchyni, zejména mohou-li u toho občas uzobnout něco dobrého. Přípravou jedlých dobrot s dětmi získáte společnou aktivitu a program na dlouhé večery nebo nevlídné dny. Možná to nejdřív bude náročné, ale s každým dalším pečením a vařením budete více sehraní.
- Vyhrajte si s balením jedlých dárků.
Darování je pro mě vítaná příležitost přidat k hmotné pozornosti i osobní vzkaz (přání, vzpomínku, oblíbenou hlášku). Dárku to hned dá další rozměr. Během roku také schraňuji různé skleničky, lahvičky, mašle, které by se mohly při tvoření hodit.
- Nebojte se uzpůsobit si recept a experimentovat
Většinou si vyhledám základní recept na internetu, který si pak upravuji dle svých oblíbených ingrediencí. Vybírám zpravidla takové recepty, kde si to mohu dovolit improvizaci a nevyžadují precizní postup a vše přesně odměřené.
- Myslete i na sebe a svou rodinu
V neposlední řadě se mi osvědčuje vyrobit všeho více, aby kromě dárku zbylo i na okamžitou spotřebu. Vše tak krásně voní, že nedokážeme odolat a znáte to, jak je to s ochutnáváním, zvláště jste-li početnější rodina.
3 osvědčené recepty na jedlé dárky:
1) Sušenková směs ve sklenici (podle receptu z naší knížky Pečené pohádky)
Naše současná jednička mezi jedlými dárky. Vypadá pěkně na pohled a obdarovaný si může sušenky upéct, až na ně bude mít sám největší chuť.
Ingredience:
- hladká (špaldová) mouka
- ovesné vločky
- třtinový cukr
- mleté ořechy (vlašské nebo lískové)
- mletá skořice
Postup:
Nachystáme si hrnky o objemu cca 250 ml. 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek hladké mouky, půl hrnku mletých ořechů, půl hrnku třtinového cukru, půl malé lžičky skořice.
Vrstvíme opatrně lžící do sklenice dle vlastní fantazie nebo jako já: polovina mouky,
polovina cukru, polovina vloček, mouka, cukr, ořechy, vločky, skořice.
Každou vrstvu lehce umačkáme lžící. Zavřeme suchým čistým víčkem.
Ozdobíme přes víčko kruhem z balícího papíru (osvědčila se mi velikost dezertního talíře), převážeme provázkem/stužkou, za provázek můžeme vložit přírodniny či ozdoby.
Recept si stáhněte a vytiskněte zde.
Složíme ho tak, aby šel vidět jen nadpis a připevníme nahoru na víčko nebo z boku na provázek a máme hotovo! :)
2) Horká čokoláda na tyčce
Milá sladká maličkost. Vyrobíte rychle, snadno, s dětmi, a ani větší množství není potíž. Hodí se i na různé oslavy, besídky a jarmarky.
Ingredience:
- (kvalitní) čokoláda
- kousek 100% tuku (Iva)
- nanuková dřívka nebo dřevěné lžičky
- zdobení - malé lentilky, mini marshmallow apod.
- silikonová tvořítka na led
- celofán, provázek a cedulky na zabalení
Postup:
Ve vodní lázni si rozehřejeme kousek tuku a čokoládu. Směs opatrně nalejeme do tvořítek. Dáme na cca 5 minut ztuhnout do lednice.
Následně zapíchneme lžičku a dozdobíme bonbony a v lednici necháme ztuhnout 1-2 hodiny.
Vyloupneme z tvořítek, každý kousek zabalíme do celofánu, opatříme cedulkou (ty moje můžete stáhnout tady) a máme hotovo.
3) Pečený čaj
Oblíbená podzimně-zimní klasika. Ratolesti si užijí pomoc s přípravou a možná neodoláte ani vy a vytvoříte si vlastní skleničku.
Ingredience: (na 2-3 sklenice)
- cca 500 g jablek
- cca 250 g hrušek
- 2 pomeranče
- 1 citron
- 200 g třtinového cukru
- 2-3 cm kousek zázvoru
- 5 ks hřebíčků
- 1 ks badyánu
- 1/2 lžičky skořice
- skleničky s víčkem
Postup:
Ovoce omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vše smícháme, nasypeme do pekáče a znovu promícháme.
Pekáč zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na cca 180 °C. Pečeme zhruba 30-40 minut.
Ještě teplý pečený čaj přendáme do čistých, vysterilizovaných sklenic a dobře uzavřeme víčkem. Necháme vychladnout.
Tip:
K přípravě se skvěle hodí i bobuloviny, máte-li nějaké zamražené borůvky či maliny, je ideální příležitost je použít.
Využijte moje letos moje tipy? Máte také svoje oblíbené jedlé dárky, které nikdy nezklamnou?
Budu ráda, když se podělíte v komentářích :)
Teď už Vám přeji, ať si společný čas v kuchyni užijete a ať se i dílo podaří!
PS: Pokud přeci jen nenajdete čas na vlastní výrobu dobrot, zachránit vás třeba může nabídka jedlých dárků charitativního e-shopu Breakfaststory.