Ručně vyráběné jedlé dárky, které hravě vytvoříte i s dětmi

Láska prochází žaludkem je pořekadlo, které se v různých obměnách objevuje snad ve všech kulturách. Dobré jídlo a pití je nejen základní lidskou potřebu, ale také pomáhá vytvářet příjemnou atmosféru a pocit blízkosti a sdílení.

 Jedlý dárek má tedy skvělé předpoklady stát se dárkem vítaným.

 

Co se mi při přípravě jedlých dárků osvědčilo?

  •   Neváhejte a pusťte se do toho hned.

Je skvělé období pro výrobu jedlých dárků. Teplota klesá a zvyšuje se spotřeba teplých nápojů. Oblíbenou kratochvílí nebo odměnou po mrazivé vycházce se stává šálek horkého nápoje a zakousnutí něčeho sladkého. Velmi pravděpodobně mají vaši blízcí podobný zvyk. Čekají nás adventní setkání, besídky a v neposlední řadě samotné Vánoce. Zkrátka spousta příležitostí, kdy se jedlé dárky budou hodit.

  •   Zapojte do přípravy děti.

Děti rády pomáhají v kuchyni, zejména mohou-li u toho občas uzobnout něco dobrého. Přípravou jedlých dobrot s dětmi získáte společnou aktivitu a program na dlouhé večery nebo nevlídné dny. Možná to nejdřív bude náročné, ale s každým dalším pečením a vařením budete více sehraní.

Pečenky (30)Pečenky (41)

  •    Vyhrajte si s balením jedlých dárků.

Darování je pro mě vítaná příležitost přidat k hmotné pozornosti i osobní vzkaz (přání, vzpomínku, oblíbenou hlášku). Dárku to hned dá další rozměr. Během roku také schraňuji různé skleničky, lahvičky, mašle, které by se mohly při tvoření hodit.

  •    Nebojte se uzpůsobit si recept a experimentovat

Většinou si vyhledám základní recept na internetu, který si pak upravuji dle svých oblíbených ingrediencí. Vybírám zpravidla takové recepty, kde si to mohu dovolit improvizaci a nevyžadují precizní postup a vše přesně odměřené.

  •    Myslete i na sebe a svou rodinu

V neposlední řadě se mi osvědčuje vyrobit všeho více, aby kromě dárku zbylo i na okamžitou spotřebu. Vše tak krásně voní, že nedokážeme odolat a znáte to, jak je to s ochutnáváním, zvláště jste-li početnější rodina.

 

 

3 osvědčené recepty na jedlé dárky:

  

1) Sušenková směs ve sklenici (podle receptu z naší knížky Pečené pohádky)

Naše současná jednička mezi jedlými dárky. Vypadá pěkně na pohled a obdarovaný si může sušenky upéct, až na ně bude mít sám největší chuť.

 320477542_681696223587164_3447113037642968060_n319635997_3471023856554958_2811853991737948649_n

Ingredience:

  • hladká (špaldová) mouka
  • ovesné vločky
  • třtinový cukr
  • mleté ořechy (vlašské nebo lískové)
  • mletá skořice

 320892750_1084206598918314_4908081531348279099_n319724386_527947415944108_3392290804019456758_n

Postup:

Nachystáme si hrnky  o objemu cca 250 ml. 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek hladké mouky, půl hrnku mletých ořechů, půl hrnku třtinového cukru, půl malé lžičky skořice.

Vrstvíme opatrně lžící do sklenice dle vlastní fantazie nebo jako já: polovina mouky,

polovina cukru, polovina vloček, mouka, cukr, ořechy, vločky, skořice.

Každou vrstvu lehce umačkáme lžící. Zavřeme suchým čistým víčkem.

 Ozdobíme přes víčko kruhem z balícího papíru (osvědčila se mi velikost dezertního talíře), převážeme provázkem/stužkou, za provázek můžeme vložit přírodniny či ozdoby.

Recept si stáhněte a vytiskněte zde.

Složíme ho tak, aby šel vidět jen nadpis a připevníme nahoru na víčko nebo z boku na provázek a máme hotovo! :)

 

 

2) Horká čokoláda na tyčce

Milá sladká maličkost. Vyrobíte rychle, snadno, s dětmi, a ani větší množství není potíž. Hodí se i na různé oslavy, besídky a jarmarky.

 316409726_458638746398407_5119910120422445538_n316412671_458638679731747_5042107807723947453_n

Ingredience:

  • (kvalitní) čokoláda
  • kousek 100% tuku (Iva)
  • nanuková dřívka nebo dřevěné lžičky
  • zdobení - malé lentilky, mini marshmallow apod.
  • silikonová tvořítka na led
  • celofán, provázek a cedulky na zabalení

  316407725_458638616398420_4534355451696120883_n

Postup:

Ve vodní lázni si rozehřejeme kousek tuku a čokoládu. Směs opatrně nalejeme do tvořítek. Dáme na cca 5 minut ztuhnout do lednice.

Následně zapíchneme lžičku a dozdobíme bonbony a v lednici necháme ztuhnout 1-2 hodiny.

Vyloupneme z tvořítek, každý kousek zabalíme do celofánu, opatříme cedulkou (ty moje můžete stáhnout tady) a máme hotovo.

 

 

3) Pečený čaj

Oblíbená podzimně-zimní klasika. Ratolesti si užijí pomoc s přípravou a možná neodoláte ani vy a vytvoříte si vlastní skleničku.

 pexels-rahimegul-29632177pexels-roman-odintsov-6588383

Ingredience:                                       (na 2-3 sklenice)

  • cca 500 g jablek
  • cca 250 g hrušek
  • 2 pomeranče
  • 1 citron
  • 200 g třtinového cukru
  • 2-3 cm kousek zázvoru
  • 5 ks hřebíčků
  • 1 ks badyánu
  • 1/2 lžičky skořice
  • skleničky s víčkem

 Postup:

Ovoce omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vše smícháme, nasypeme do pekáče a znovu promícháme.

Pekáč zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na cca 180 °C. Pečeme zhruba 30-40 minut.

Ještě teplý pečený čaj přendáme do čistých, vysterilizovaných sklenic a dobře uzavřeme víčkem. Necháme vychladnout.

Tip:

K přípravě se skvěle hodí i bobuloviny, máte-li nějaké zamražené borůvky či maliny, je ideální příležitost je použít.

 

Využijte moje letos moje tipy? Máte také svoje oblíbené jedlé dárky, které nikdy nezklamnou? 

Budu ráda, když se podělíte v komentářích :)

Teď už Vám přeji, ať si společný čas v kuchyni užijete a ať se i dílo podaří!

 

PS: Pokud přeci jen nenajdete čas na vlastní výrobu dobrot, zachránit vás třeba může nabídka jedlých dárků charitativního e-shopu Breakfaststory.